Czekoladowe brownie na każdą okazję
Brownie to jedno moich ulubionych ciast, prawdopodobnie ze
względu na dużą zawartość czekolady ;) Dzisiaj pokaże Wam wyjątkowo łatwy i
szybki przepis na brownie z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Jest
idealny na deser lub do kawy. Już jutro Dzień Wszystkich Świętych. To nie tylko czas kiedy
odwiedzamy groby najbliższych, ale to również czas spotkań rodzinnych. Bardzo
często przyjezdni wujkowie czy ciocie zaglądają do nas kawę, a my możemy
poczęstować ich smacznym wypiekiem :)
Czekoladowe brownie pasuje na każdy dzień roku, a już szczególnie na ten chłodny i deszczowy :)
- 165 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 165 g brązowego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Przygotowaną formę
wykładamy papierem do pieczenia.
Masło topimy w garnuszku, zdejmujemy z ognia i dodajemy
pokrojoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego roztopienia i połączenia się z
masą.
W osobnym naczyniu łączymy suche składniki - mąkę, kakao i
sól.
W dużej misce ubijamy jajka na białą masę, stopniowo dodając
cukier. Jajka przez cały czas ubijamy na wysokich obrotach.
Do tak przygotowanej masy z jajek dodajemy czekoladę, wolno
mieszając całość. Dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie całość do
utworzenia jednolitej masy.
Całość przelewamy do formy.
Ciasto pieczemy przez 30-35 minut.
Gotowe ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego
ostygnięcia.
Ja dodatkowo polałam ciasto polewą czekoladową i posypałam
wiórkami kokosowymi.
Wyszło przepyszne :)
U mnie dziś na talerzu Wasze brownie :) Pycha!
OdpowiedzUsuńSuper ! :) Cieszymy się, że smakowało :)
Usuń