×

Leśny mech i szpinakowe babeczki z owocami


Może aktualna (cudna!) pogoda nie zachęca do spędzania czasu w domu i przygotowywania wypieków, ale mimo to zachęcam Was do wypróbowania przepisu na jedno z najlepszych ciast pod słońcem!
Najczęściej można je znaleźć pod nazwą "leśny mech", a to wszystko za sprawą zielonego ciasta przypominającego mech i kolorowych, drobnych owoców, które na nim rosną :)

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje obłędnie! Jest bardzo delikatne, wilgotne, słodkie, odrobinę kwaskowe i wcale nie czuć, że jest ze szpinakiem!
Może nie jest lekkie, nie jest fit, nie znajdziecie go w książce z kucharskiej w dziale "zdrowe wypieki", ale warto dla niego odrobinę zgrzeszyć :)
Z drugiej strony jest w  nim bardzo zdrowy szpinak i pyszne owoce, więc mimo wszystko troszkę witaminek możemy w nim przemycić!

 PRZEPIS NA CIASTO "LEŚNY MECH"

Składniki na ciasto:
  • Szpinak mrożony, rozdrobiony - 1 opakowanie (450 g),
  • 2 szklanki pszennej,
  • 150 ml oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 Składniki na krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru.
Dekoracja: u mnie to są porzeczki i agrest, ale możecie też wykorzystać jagody, borówki, owoce granatu.

Przygotowanie ciasta szpinakowegoNa patelni rozmrażamy szpinak, a następnie go odciskami z nadmiaru wody i studzimy. W tym czasie do miski wbijajmy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą maskę. Następnie powoli dodajemy olej, schłodzony szpinak i miksujemy na wolnych obrotach. W następnej kolejności do powstałej masy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy i dalej mieszamy.
Powstałą masę przelewamy do formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut (do suchego patyczka). 
Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrajamy na dwie części, gdzie dolna powinna zostać "wyższa". Z górnej części odkrajamy brązowe, przypieczone ciasto, a część zieloną kruszymy do miski.

Przygotowanie kremu: w wysokim naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę. Kiedy jest sztywna dodajemy cukier puder, serek mascarpone i całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Przekrojoną dolną część ciasta układamy na talerzu i delikatnie nasączamy herbatą z cytryną lub sokiem malinowym. Następnie na ciasto wykładamy przygotowany krem ze śmietanki i serka mascarpone, po czym posypujemy go zielonymi okruszkami ciasta szpinakowego. Całość dekorujemy owocami. Ja użyłam porzeczek i agrestu, ale tak naprawdę możecie użyć dowolnych, pasujących kolorystycznie owoców.


Ponieważ ostatnio robiłam dwa takie ciasta jednego dnia - na blachę o średnicy 24 cm i mniejsze (blacha 18 cm), z tego drugiego zostało mi troszkę ciasta i kremu. Wykorzystałam to i upiekłam zielone babeczki - przygotowałam je w identyczny sposób jak ciasto, ale skróciłam czas pieczenia w piekarniku do 25 minut.


I jak Wam się podoba?
Jedliście kiedyś taki "leśny mech"?

15 komentarzy:

  1. Wydląda smakowicie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, szukałam właśnie inspiracji na weekend, chyba znalazłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocha to ciasto! Jest przepyszne i wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam wcześniej tego ciasta, ale wygląda apetycznie:) Może kiedyś spróbujemy je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to ciasto, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie robiłam, dzięki za pezypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności, z chęcią bym spróbowała. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto mnie ewidentnie prześladuje na blogach, więc to znak, że czas się najwyraźniej w końcu za nie zabrać :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest już świeży szpinaczek :) - mam nadzieję, że po zmieleniu się nada :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio zrobiłam ciasto szpinakowe i muszę przyznać, że było przepyszne. Zachwyciło wszystkie osoby, które je jadły i żadna nie wyczuła szpinaku :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie jadlam tego ciasta, kiedys musze sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sam czasami się pokuszę na te ciasto :) jest przepyszne ! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto jak pracowałam w kawiarni było rozchwytywane przez klientów! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam tego ciasta. Szpinak uwielbiam.Uwielbiam.Z się nad smakiem,bo nie mogę sobie jakoś tego wyobrazić na słodko :) Aczkolwiek wyglad kusi!:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Dziecięce Inspiracje , Blogger