5/10/2018
14
Crumble, czyli przepyszne owoce pod kruszonką
Odkąd zaczął się sezon na truskawki, Crumble stało się naszym ulubionym deserem. Poza tym, że owoce zapiekane pod kruszonką smakują wyśmienicie, to jeszcze przygotowuje się je w kilkanaście minut! Dla mnie Crumble jest najlepsze na ciepło, za to Julcio zajada się nim już po schłodzeniu.
Zaraz po truskawkach kupiliśmy jagody i je również zapiekliśmy pod kruszonką - wyszły równie pyszne :)
Za każdym razem kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, łączymy owoce z kilkoma składnikami i w niecałe pół godziny mamy najlepszy pod słońcem, rozpływający się w ustach deser :)
Koniecznie wypróbujcie naszego przepisu!
Crumble, czyli owoce pod kruszonką
Składniki:- Owoce sezonowe - u nas są to truskawki i jagody,
- Cukier waniliowy,
- Mąka - pół szklanki,
- Zimne masło - pół kostki,
- Cukier - 1/3 szklanki.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W niewielkim naczyniu łączymy masło, mąkę i cukier, a następnie rękami wyrabiamy kruche ciasto.
Na dnia naczynia żaroodpornego umieszczamy owoce, posypujemy je cukrem waniliowym, a następnie przykrywamy kruszonką.
Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut - do czasu aż kruszonka się zarumieni. Podczas pieczenia zauważycie, jak gotujące się owoce przebijają się przez ciasto.
Crumble można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja sama ogromnie polecam tę pierwszą wersję :)
Crumble truskawkowe
Crumble jagodowe
Smacznego!
Moja przyjaciółka robi takie ciasto.
OdpowiedzUsuńOd czasów pobytu w UK i apple crumble uwielbiam takie pieczone owoce.
OdpowiedzUsuńPyszności :) Z przyjemnością bym zjadła i to z każdym rodzajem owoców. Prezentują się obłędnie smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3 pierwszy raz chyba jadłam w wersji z truskawkami, a potem zakochałam się w opcji śliwkowej. niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Słyszałam o crumble, ale sama nigdy nie miałam przepisu i nie robiłam.
OdpowiedzUsuńCiekawe czy moim dzieciom posmakuje? :)
Lubimy, tak lubimy! Crumble - pyszne i proste! Chyba mój ulubiony rodzaj owoców to malina, choć jagoda też super :)
OdpowiedzUsuńPyszności, tylko dostęp do owoców i działać w kuchni. :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. Ja jedząc cisto z kruszonką zazwyczaj najpierw objadałam kruszonkę a teraz to świetne połączenie owoców z kruszonką. Muszę spróbować. Chyba wpadnę do Ciebie na kawę, bo sama jestem trochę za leniwa żeby zrobić.;-)
OdpowiedzUsuńTo jest pychota. Ja uwielbiam! I jak mało pracy przy tym jest,co nie? ☺️
OdpowiedzUsuńNiezwykle prosty szybki sposób na łakocie z wykorzystaniem owoców. Ileż to razy zostaje jakaś garstka, która mogłaby się zmarnować.
OdpowiedzUsuńTak naprawde tooo jeszcze nie robilam _____ ale czas sprobowac :) TAK ! Dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie mój ulubiony deser :) Tym bardziej, że jest naprawdę prosty w przygotowaniu,można wykorzystać dowolne owoce i jest efektowny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery. Proste, szybkie i nieskomplikowane. Po co sobie utrudniać życie, jak są takie pyszności.
OdpowiedzUsuń