5/28/2018
12
Rodzinny obiad - Kurczak korma i kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska nigdy nie była moją specjalnością, a nawet przyznaję, że nigdy wcześniej nie przyrządzam dań hinduskich. Wiedziałam jednak, że poza wyjątkowymi walorami smakowymi jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie, dlatego i w naszym domu musiała się kiedyś pojawić.
Ponieważ przygotowywałam obiad dla całej rodziny, również dla naszego pięciolatka, zależało mi, aby danie było aromatyczne i delikatne. Dzieci z reguły nie przepadają za ostrymi i pikantnymi smakami, dlatego nasz obiad musiał być nie tylko pyszny, ale i łagodny.
Na sam początek mojej indyjskiej przygody wybrałam jeden z najbardziej popularnych hinduskich przepisów - "Kurczak korma" i już teraz mogę się pochwalić doskonałym wyborem.
Przyznaję się, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowy sos śmietanowy korma Patkas, ale wybrałam takie, który nie tylko w pełni oddaje smak Indii, ale przede wszystkim nie zawiera konserwantów, barwników, ani sztucznych aromatów.
Na sam początek mojej indyjskiej przygody wybrałam jeden z najbardziej popularnych hinduskich przepisów - "Kurczak korma" i już teraz mogę się pochwalić doskonałym wyborem.
Przyznaję się, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowy sos śmietanowy korma Patkas, ale wybrałam takie, który nie tylko w pełni oddaje smak Indii, ale przede wszystkim nie zawiera konserwantów, barwników, ani sztucznych aromatów.
Kurczak korma z ryżem basmati
Składniki:
- 1 torebka ryżu basmati,
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- sos śmietanowy korma Pataks,
- limonka,
- sól i pieprz,
- chipsy kokosowe.
Przygotowanie:
Do garnka z wrzącą wodą i odrobiną soli wsypujemy ryż basmati i gotujemy około 12 minut, następnie odcedzamy i wykładamy na talerz.
Fileta z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na nim kurczaka. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy sos korma Pataks, sok z połowy limonki, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość gotujemy około 25 minut.
Kurczaka w sosie wykładamy na talerz z ryżem, dekorujemy bazylią lub kolendrą i posypujemy chipsami kokosowymi. Proste, prawda? :)
Obiad wychodzi pyszny, bardzo aromatyczny i delikatny. Znika z talerzy w mgnieniu oka!
Obiad wychodzi pyszny, bardzo aromatyczny i delikatny. Znika z talerzy w mgnieniu oka!
Pyszności! Uwielbiam takie jedzenie:)
OdpowiedzUsuńTo musi być bardzo aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńale cudne danie szczególnie kiedy marzy sie być w indiach
OdpowiedzUsuńMmm.. bardzo apetycznie danie! Co prawda ja mięsa nie jem, ale z powodzeniem można je zastąpić warzywami i też bedzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńChipsy kokosowe brzmią bardzo intrygujące. Muszę się za nimi rozejrzeć!
OdpowiedzUsuńNie znam w ogóle tej kuchni , a chętnie bym coś spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńCzuję, że to moje smaki!
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki. Pokochałam kuchnię indyjską będąc na wakacjach w Malezji. A na Twój przepis z chęcią się skuszę. 😊
OdpowiedzUsuńKuchnia hinduska to jeden z moich smaków.
OdpowiedzUsuńKiedyś kupowałam takie gotowe sosy, pojawiały się np w Lidlu. Dziś sama eksperymentuję z mlekiem kokosowym, przyprawą curry i dodatkami. I moje dzieci to lubią :)
Wygląda świetnie. A takie sosy czasami ratują życie, wiem coś o tym :D
OdpowiedzUsuńmy,ślę, ze smakowałaby mi ta potrawa
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi smaka :) Uwielbiam takie potrawy :) Chyba zrobię taki obiad w weekend :)
OdpowiedzUsuń