×

Rodzinny obiad - Kurczak korma i kuchnia indyjska


Kuchnia indyjska nigdy nie była moją specjalnością, a nawet przyznaję, że nigdy wcześniej nie przyrządzam dań hinduskich. Wiedziałam jednak, że poza wyjątkowymi walorami smakowymi jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie, dlatego i w naszym domu musiała się kiedyś pojawić. 

Ponieważ przygotowywałam obiad dla całej rodziny, również dla naszego pięciolatka, zależało mi, aby danie było aromatyczne i delikatne. Dzieci z reguły nie przepadają za ostrymi i pikantnymi smakami, dlatego nasz obiad musiał być nie tylko pyszny, ale i łagodny.

Na sam początek mojej indyjskiej przygody wybrałam jeden z najbardziej popularnych hinduskich przepisów - "Kurczak korma" i już teraz mogę się pochwalić doskonałym wyborem.
Przyznaję się, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowy sos śmietanowy korma Patkas, ale wybrałam takie, który nie tylko w pełni oddaje smak Indii, ale przede wszystkim nie zawiera konserwantów, barwników, ani sztucznych aromatów.

Kurczak korma z ryżem basmati

Składniki:
  • 1 torebka ryżu basmati,
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sos śmietanowy korma Pataks,
  • limonka,
  • sól i pieprz,
  • chipsy kokosowe.

Przygotowanie:
Do garnka z wrzącą wodą i odrobiną soli wsypujemy ryż basmati i gotujemy około 12 minut, następnie odcedzamy i wykładamy na talerz.
Fileta z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na nim kurczaka. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy sos korma Pataks, sok z połowy limonki, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość gotujemy około 25 minut. 
Kurczaka w sosie wykładamy na talerz z ryżem, dekorujemy bazylią lub kolendrą i posypujemy chipsami kokosowymi. Proste, prawda? :)

Obiad wychodzi pyszny, bardzo aromatyczny i delikatny. Znika z talerzy w mgnieniu oka!

12 komentarzy:

  1. Pyszności! Uwielbiam takie jedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być bardzo aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudne danie szczególnie kiedy marzy sie być w indiach

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm.. bardzo apetycznie danie! Co prawda ja mięsa nie jem, ale z powodzeniem można je zastąpić warzywami i też bedzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chipsy kokosowe brzmią bardzo intrygujące. Muszę się za nimi rozejrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam w ogóle tej kuchni , a chętnie bym coś spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie smaki. Pokochałam kuchnię indyjską będąc na wakacjach w Malezji. A na Twój przepis z chęcią się skuszę. 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuchnia hinduska to jeden z moich smaków.
    Kiedyś kupowałam takie gotowe sosy, pojawiały się np w Lidlu. Dziś sama eksperymentuję z mlekiem kokosowym, przyprawą curry i dodatkami. I moje dzieci to lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie. A takie sosy czasami ratują życie, wiem coś o tym :D

    OdpowiedzUsuń
  10. my,ślę, ze smakowałaby mi ta potrawa

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłaś mi smaka :) Uwielbiam takie potrawy :) Chyba zrobię taki obiad w weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Dziecięce Inspiracje , Blogger