Jesienne smaki - pieczone jabłka z miodem, żurawiną i cynamonem
Pieczone jabłka to prawdziwie jesienny deser, który jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Kiedy na zewnątrz robi się zimno i szaro, warto poprawić sobie nastrój takimi rozgrzewającymi owocami.
Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników i naprawdę niewiele czasu.
Pieczone jabłka są słodkie, miękkie, rozpływające się w ustach. Doskonałe.
PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ I CYNAMONEM
Składniki:- jabłka
- miód
- cynamon
- żurawina
- piekarnik ;)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Jabłka myjemy, osuszamy, odkrajamy czubek, a z podstawy wydrążamy gniazda nasienne.
3. Do środka każdego jabłka wkładamy żurawinę, ja dodałam też kilka rodzynek. Na bakalie nakładamy po łyżeczce miodu i całość posypujemy cynamonem.
Zazwyczaj używam tradycyjnego miodu spadziowego, ale tym razem w jabłkach znalazł się miód pomarańczowy, który przywieźliśmy z ostatnich wakacji w Grecji - przepyszny!
4. Na wypełnione jabłka nakładamy odciętą wcześniej górę, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika.
5. Jabłka pieczemy około 20 -30 minut, aż będą miękkie.
Zazwyczaj używam tradycyjnego miodu spadziowego, ale tym razem w jabłkach znalazł się miód pomarańczowy, który przywieźliśmy z ostatnich wakacji w Grecji - przepyszny!
4. Na wypełnione jabłka nakładamy odciętą wcześniej górę, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika.
5. Jabłka pieczemy około 20 -30 minut, aż będą miękkie.
A Wy macie swoje ulubione jesienne smaki?
Aż poczułam ten piękny zapach! Może i mi uda się coś takiego upichcić, będą okazje jeszcze w tym roku :)
OdpowiedzUsuńTo jednen z moich ulubionych deserów na jesień. Uwielbiam pieczone jabłka.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie :) Pyszota :) To musi być pyszne, zrobię dziś na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńJabłuszka wyglądają cudownie i na pewno są bardzo smaczne. Wypróbujemy przepis wieczorem :).
OdpowiedzUsuńTakie jabłuszka zjadłabym z ogromną przyjemnością. Moja smaki :)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam takie nadziewane kaszą i wyszły całkiem smacznie! Były bardzo syte :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Robiłam już pieczoną paprykę i pomidora, ale o jabłku nigdy nie pomyślałam ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś uwielbiałam tak pieczone jabłka!
OdpowiedzUsuńDzisiaj je zrobię.
Narobiłaś mi smaka!!!
Pozdrawiam-)
Irena-Hooltaye w podróży