Łosoś z brzoskwinią, kuskusem i prażonymi migadałami
Mimo, że do tej pory nie byłam zwolenniczką łososia, po spróbowaniu tego dania całkowicie zmieniłam zdanie. Powiem więcej - stałam się jego wielką fanką! Dobrej jakości łosoś w połączeniu z odpowiednimi przyprawami, kuskusem i warzywami smakuje naprawdę rewelacyjnie :)
Multicooker Russell Hobbs znacznie ułatwił nam przygotowanie tego obiadu, jednak jak każde inne danie można je przygotować w sposób tradycyjny.
Jeśli chcecie zjeść pyszne i jednocześnie zdrowe danie - zdecydowanie polecam ten przepis :)
Składniki (dla dwóch osób):- 300 g fileta norweskiego łososia
- 1 brzoskwinia
- 100 g kuskus
- mała cukinia
- garść płatków migdałów
- szczypiorek
Przyprawy:
- sól
- pieprz kolorowy
- olej kujawski (pomidor, bazylia i czosnek)
- papryka ostra
- sok z cytryny
Fileta smarujemy olejem, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron. Kroimy na 4 kawałki. Do miski wlewamy łyżeczkę oleju, układamy kawałki łososia i ustawiamy program na "rybę" i czas 30 minut. Po 15 minutach przewracamy łososia na drugą stronę. Brzoskwinię obieramy i kroimy w małą kostkę. Kuskus zalewamy wrzątkiem, doprawiamy solą i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. W międzyczasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni na średnim ogniu aż do zarumienienia. Następnie na oleju smażymy pokrojoną w plasterki cukinię, którą przyprawiamy solą i pieprzem.
Sok z cytryny wykorzystujemy do skropienia łososia dla uzyskania lepszego smaku.
Wygląda rewelacyjnie, lekkie i pożywne danie- na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecamy :) To jeden z naszych ulubionych przepisów. Niedługo kolejne :)
UsuńPyszne i zdrowe! Uwielbiam łososia więc pewnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam :) Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
UsuńSuper przepis, wypróbowałabym i nie żałuję. Zapraszam również na mojego bloga http://misioszuszki.blogspot.com
OdpowiedzUsuń