×

Wasze pomysły na przekąski dla dzieci

Post z konkursem dotyczącym przekąsek dla dzieci przerósł moje najśmielsze oczekiwania i cieszył się ogromną popularnością. Dostałam od Was świetne pomysły na proste i pyszne przysmaki dla dzieci za co serdecznie Wam dziękuję. Szkoda byłoby przechowywać te przepisy tylko dla siebie, dlatego wybrałam kilka i chętnie się nimi z Wami dzielę. 
Są to przede wszystkim przekąski proste w wykoniu. Część z nich można spakować do plecaka i zabrać na wycieczkę, ale są też takie, które lepiej zarówno przygotować, jak i zjeść w domu. 
Zobaczcie przepisy na zdrowe i mniej zdrowe pyszności dla dzieci :)

Lody owocowe
przepis Pani Emilii

Składniki:
  • dowolne owoce
  • woda niegazowana 
Ulubione owoce kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do formy na lody i zalewamy wodą niegazowaną. Wkładamy do zamrażalnika i po kilku godzinach możemy sie cieszyć pysznymi zdrowymi lodami owocowymi.


Domowe żelki
przepis Pani Eweliny

Składniki:
  •  150 ml domowego soku owocowego lub musu owocowego
  •  2 łyżeczki agar-agar
Sok lub mus mieszamy z agar-agar, następnie wlewamy do foremek silikonowych na lód i czekamy do zastygnięcia.

Leśna przygoda
przepis Pani Agnieszki

Składniki:
  • 2 jajka
  • Pomidor
  • Majonez
  • Sałata
  • Ser żółty
  • Ketchup
  • Parówka lub podłużny pomidor         
  • Szynka
  • Pieprz ziarnisty
  • Natka pietruszki
  • Przyda się wykałaczka

Muchomorek - Jajka gotujemy i obieramy, pomidora kroimy na pół. Z jajka odcinamy lekko końcówki, nakładamy na niej połówki pomidora tworząc tzw. muchomorka. Kapelusik dekorujemy kropeczkami z majonezu.
Ślimak – Noga ślimaka będzie parówka labo podłużny pomidor. Dwa plasterki sera i dwa plasterki szynki nakładamy na siebie na przemian i zwijamy w rulonik. Odcinamy tyle, aby ładnie się skomponowało z noga ślimaka. Muszelkę przypinamy wykałaczką. Oczy ślimaka robimy z ziarenek pieprzu.
Całość dekorujemy sałatą, a kwiatuszki robimy z sera żółtego, ketchupu, natki pietruszki.

Zdrowe kuleczki
przepis Pani Ewy

Składniki:
  • Daktyle
  • Wiórki kokosowe
  • Olej kokosowy lub masło orzechowe
Wiórki kokosowe i daktyle blendujemy z dodatkiem oleju kokosowego lub masła orzechowego. Z powstałej masy robimy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki, gdzie mogą leżeć nawet 7 dni.

Kulki mocy
przepis Pani Kamili

Składniki:
  • Banan         
  • Daktyle
  • Płatki migdałów
  • Dowolne ulubione bakalie
  • Płatki owsiane górskie
Daktyle moczymy w niewielkiej ilości wody, pozostałe bakalie blendujemy lub kroimy na drobne kawałeczki. Następnie blendujemy namoczone daktyle, dodajemy banana i resztę bakalii. Z powstałej masy tworzymy małe  kulki, które obtaczamy w rozdrobnionych płatkach. Wstawiamy na noc do lodówki, aby kulki stwardniały, a płatki zwilgotniały.

Ciasteczka owsiane
przepis Pani Ani

Najlepszą przekąską są ciasteczka owsiane
Najlepiej przez mamę przygotowane
która razem ze swoimi pociechami
piecze je z przyjemnością popołudniami

By je przygotować potrzeba niewiele
Oto składniki, drodzy przyjaciele:
170 g płatków owsianych
przez moje dzieci tak uwielbianych
pół szklanki mleka i duże banany dwa
i odrobina tłuszczu do blachy smarowania

Wszystkie składniki razem miksujemy
a potem na blachę łyżką kładziemy
pieczemy tylko kwadrans w stopniach 180
a potem odwracamy i dopiekamy do minut pięciu

A kiedy już wystygną nasze złote cuda
Pakujemy je do torby (może komuś się uda)
Bo moje maluchy szybko je pochłaniają
Tak nasze owsiane ciasteczka kochają!

Odwrócony burger
przepis Pani Klaudii

Odwrócony ponieważ rolę bułki pełnią tutaj kotlety z cukinii, a bułka udaje kotleta.

Składniki:
  • Cukinia
  • Marchew
  • Nieduża bułka
  • Bułka tarta
  • 2 jaja
  • Sałata lodowa
  • Przyprawy do smaku
Gotujemy marchewkę, a następnie ugniatamy widelcem. Łączymy ją z namoczoną wcześniej (w mleku lub wodzie) i odsączoną bułką. Następnie dodajemy jajko, ulubione przyprawy i formujemy małe kotleciki. Tak przygotowane obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na patelni.
Cukinię myjemy i kroimy na dość grube plastry. Oprószamy solą i odstawiamy, aby cukinia puściła wodę. Po około 10 minutach talarki odsączamy z wody i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oliwie z obu stron.
Gdy mamy juz przygotowane składniki, układamy na talarku cukinii kolejno: kawałek sałaty lodowej, kotlecika, plaster pomidora i przykrywamy kolejnym talarkiem cukinii. Aby całość się ładnie trzymała przebijamy naszego hamburgera patyczkiem do szaszłyków i gotowe!

Domowe Crunchy
przepis Pani Darii

Składniki:
  • 2 jajka
  • Łyżka miodu
  • 7 łyżek płatków owsianych
Jajka z  jedną łyżką miodu ubijamy mikserem na jednolita masę. Stopniowo dodajemy płatki owsiane, tak aby powstała konsystencja ciasta. Masę przekładamy na rozgrzaną patelnię teflonową i kształtujmy ciasteczka. Smażymy przez chwilę z obu stron, podajemy z owocami, jogurtem, miodem czy dżemem.

Bluecakes
przepis Pani Ani

Zaczynamy! - Mieszamy składniki.
Nie, nie goździki. 
Serek homogenizowany, 1 jajko, 2 łyżki mąki.
Michaś chciał dodać jeszcze dwa pająki!
Miksujemy aż powstanie gęsta masa.
I nie będzie to kiełbasa. 
Dorzucamy boróweczki.
Takie fioletowe kuleczki. 
O, nie wyjadamy!
Bo o grę Dumel Discovery gramy.
Gdy patelnia nagrzana, 
A łyżeczka nielizana. 
Smażymy placuszki.
Nie ważne, że ubrudziły nam się ciuszki. 
Niezjedzone pakujemy do lodóweczki. 
I zabieramy ze sobą na wycieczki!

Dwu-Zup
przepis Pani Karoliny

Składniki:
  • Około 15dag wołowiny
  • 2 młode ziemniaki
  • 1 młoda marchew
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Koperek posiekany
  • Bazylia świeża
  • 1 ząbek czosnku(można pominąć, jeśli dziecko wyjątkowo nie lubi)
  • Łyżeczka oliwy
  • Sól
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • 40 dag mrożonego groszku
Wołowinę oczyszczamy z błonek, myjemy dokładnie i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek obieramy i szklimy na oliwie.
Rozmrażamy groszek. Warzywa wraz z mięsem gotujemy na parze i lekko solimy. Gdy zmiękną dokładnie blendujemy. W zależności od wieku dziecka można zostawić większe kawałki (kiedy dziecko uczy się żuć pokarm). Gdy już zmiksujemy na gładką masę, zupkę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy pomidory i bazylię, rozdrabniamy ponownie. Do drugiej dodajemy groszek i koperek, rozdrabniamy. Zupkę wlewamy do miseczki równocześnie pomidorową i groszkową tak, aby się połączyły. ale nie wymieszały - to zostawmy pociechom do zabawy. Można podawać z grzankami.

Miodek Shreka
przepis Pani Paulina

Składniki:
  • Biała czekolada
  • Barwnik spożywczy – zielony
  • Owoce: borówki, porzeczki, agrest
W kąpieli wodnej roztapiamy biała czekoladę i dodajemy do niej zielony barwnik spożywczy, w takiej ilości, aby kolor był jak najbardziej zbliżony do Shreka J Następnie na wykałaczki( w wersji dla naprawdę odważnych: na białe patyczki od lizaków) nabijamy z dwóch stron drobne owoce. Maczamy je w lekko ostygniętej zielonej czekoladzie i odkładamy na wąską deseczkę tak, aby owoce jej nie dotykały.

Przepis na przekąskę, który został nagrodzony możecie zobaczyć TUTAJ.
Pani Ewie jeszcze raz gratuluję pomysłu na prostą w wykonaniu, zdrową i smaczną przekąskę, którą można modyfikować według własnego uznania.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Dziecięce Inspiracje , Blogger