Wasze pomysły na przekąski dla dzieci
Post z konkursem dotyczącym przekąsek dla dzieci przerósł moje najśmielsze oczekiwania i cieszył się ogromną popularnością. Dostałam od Was świetne pomysły na proste i pyszne przysmaki dla dzieci za co serdecznie Wam dziękuję. Szkoda byłoby przechowywać te przepisy tylko dla siebie, dlatego wybrałam kilka i chętnie się nimi z Wami dzielę.
Są to przede wszystkim przekąski proste w wykoniu. Część z nich można spakować do plecaka i zabrać na wycieczkę, ale są też takie, które lepiej zarówno przygotować, jak i zjeść w domu.
Zobaczcie przepisy na zdrowe i mniej zdrowe pyszności dla dzieci :)
Lody owocowe
przepis Pani Emilii
Składniki:
Muchomorek - Jajka gotujemy i obieramy, pomidora kroimy na pół. Z jajka odcinamy lekko końcówki, nakładamy na niej połówki pomidora tworząc tzw. muchomorka. Kapelusik dekorujemy kropeczkami z majonezu.
Kulki mocy
Przepis na przekąskę, który został nagrodzony możecie zobaczyć TUTAJ.
Pani Ewie jeszcze raz gratuluję pomysłu na prostą w wykonaniu, zdrową i smaczną przekąskę, którą można modyfikować według własnego uznania.
Są to przede wszystkim przekąski proste w wykoniu. Część z nich można spakować do plecaka i zabrać na wycieczkę, ale są też takie, które lepiej zarówno przygotować, jak i zjeść w domu.
Zobaczcie przepisy na zdrowe i mniej zdrowe pyszności dla dzieci :)
Lody owocowe
przepis Pani Emilii
Składniki:
- dowolne owoce
- woda niegazowana
Ulubione owoce kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do formy na lody i zalewamy wodą niegazowaną. Wkładamy do zamrażalnika i po kilku godzinach możemy sie cieszyć pysznymi zdrowymi lodami owocowymi.
Domowe żelki
przepis Pani Eweliny
Składniki:
- 150 ml domowego soku owocowego lub musu owocowego
- 2 łyżeczki agar-agar
Leśna przygoda
przepis Pani Agnieszki
- 2 jajka
- Pomidor
- Majonez
- Sałata
- Ser żółty
- Ketchup
- Parówka lub podłużny pomidor
- Szynka
- Pieprz ziarnisty
- Natka pietruszki
- Przyda się wykałaczka
Muchomorek - Jajka gotujemy i obieramy, pomidora kroimy na pół. Z jajka odcinamy lekko końcówki, nakładamy na niej połówki pomidora tworząc tzw. muchomorka. Kapelusik dekorujemy kropeczkami z majonezu.
Ślimak – Noga ślimaka będzie parówka labo podłużny pomidor.
Dwa plasterki sera i dwa plasterki szynki nakładamy na siebie na przemian i
zwijamy w rulonik. Odcinamy tyle, aby ładnie się skomponowało z noga ślimaka. Muszelkę
przypinamy wykałaczką. Oczy ślimaka robimy z ziarenek pieprzu.
Całość dekorujemy sałatą, a kwiatuszki robimy z sera
żółtego, ketchupu, natki pietruszki.
Zdrowe kuleczki
przepis Pani Ewy
Składniki:
- Daktyle
- Wiórki kokosowe
- Olej kokosowy lub masło orzechowe
Kulki mocy
przepis Pani Kamili
Składniki:
- Banan
- Daktyle
- Płatki migdałów
- Dowolne ulubione bakalie
- Płatki owsiane górskie
Ciasteczka owsiane
przepis Pani Ani
Najlepszą
przekąską są ciasteczka owsiane
Najlepiej przez mamę przygotowane
która razem ze swoimi pociechami
piecze je z przyjemnością popołudniami
By je przygotować potrzeba niewiele
Oto składniki, drodzy przyjaciele:
170 g płatków owsianych
przez moje dzieci tak uwielbianych
pół szklanki mleka i duże banany dwa
i odrobina tłuszczu do blachy smarowania
Wszystkie składniki razem miksujemy
a potem na blachę łyżką kładziemy
pieczemy tylko kwadrans w stopniach 180
a potem odwracamy i dopiekamy do minut pięciu
A kiedy już wystygną nasze złote cuda
Pakujemy je do torby (może komuś się uda)
Bo moje maluchy szybko je pochłaniają
Tak nasze owsiane ciasteczka kochają!
Najlepiej przez mamę przygotowane
która razem ze swoimi pociechami
piecze je z przyjemnością popołudniami
By je przygotować potrzeba niewiele
Oto składniki, drodzy przyjaciele:
170 g płatków owsianych
przez moje dzieci tak uwielbianych
pół szklanki mleka i duże banany dwa
i odrobina tłuszczu do blachy smarowania
Wszystkie składniki razem miksujemy
a potem na blachę łyżką kładziemy
pieczemy tylko kwadrans w stopniach 180
a potem odwracamy i dopiekamy do minut pięciu
A kiedy już wystygną nasze złote cuda
Pakujemy je do torby (może komuś się uda)
Bo moje maluchy szybko je pochłaniają
Tak nasze owsiane ciasteczka kochają!
Odwrócony burger
przepis Pani Klaudii
Odwrócony ponieważ rolę bułki pełnią tutaj kotlety z cukinii,
a bułka udaje kotleta.
Składniki:
- Cukinia
- Marchew
- Nieduża bułka
- Bułka tarta
- 2 jaja
- Sałata lodowa
- Przyprawy do smaku
Cukinię
myjemy i kroimy na dość grube plastry. Oprószamy solą i odstawiamy, aby cukinia
puściła wodę. Po około 10 minutach talarki odsączamy z wody i obtaczamy w
roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oliwie z obu stron.
Gdy mamy juz przygotowane składniki, układamy na talarku cukinii kolejno: kawałek sałaty lodowej, kotlecika, plaster pomidora i przykrywamy kolejnym talarkiem cukinii. Aby całość się ładnie trzymała przebijamy naszego hamburgera patyczkiem do szaszłyków i gotowe!
Gdy mamy juz przygotowane składniki, układamy na talarku cukinii kolejno: kawałek sałaty lodowej, kotlecika, plaster pomidora i przykrywamy kolejnym talarkiem cukinii. Aby całość się ładnie trzymała przebijamy naszego hamburgera patyczkiem do szaszłyków i gotowe!
przepis Pani Darii
Składniki:
- 2 jajka
- Łyżka miodu
- 7 łyżek płatków owsianych
Bluecakes
przepis Pani
Ani
Zaczynamy! -
Mieszamy składniki.
Nie, nie
goździki.
Serek
homogenizowany, 1 jajko, 2 łyżki mąki.
Michaś chciał
dodać jeszcze dwa pająki!
Miksujemy aż
powstanie gęsta masa.
I nie będzie
to kiełbasa.
Dorzucamy
boróweczki.
Takie
fioletowe kuleczki.
O, nie
wyjadamy!
Bo o grę
Dumel Discovery gramy.
Gdy patelnia
nagrzana,
A łyżeczka
nielizana.
Smażymy
placuszki.
Nie ważne, że
ubrudziły nam się ciuszki.
Niezjedzone
pakujemy do lodóweczki.
I zabieramy ze sobą na wycieczki!
Dwu-Zup
przepis Pani
Karoliny
- Około 15dag wołowiny
- 2 młode ziemniaki
- 1 młoda marchew
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Koperek posiekany
- Bazylia świeża
- 1 ząbek czosnku(można pominąć, jeśli dziecko wyjątkowo nie lubi)
- Łyżeczka oliwy
- Sól
- 40 dag pomidorów z puszki
- 40 dag mrożonego groszku
Rozmrażamy
groszek. Warzywa wraz z mięsem gotujemy na parze i lekko solimy. Gdy zmiękną
dokładnie blendujemy. W zależności od wieku dziecka można zostawić większe
kawałki (kiedy dziecko uczy się żuć pokarm). Gdy już zmiksujemy na gładką masę,
zupkę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy pomidory i bazylię,
rozdrabniamy ponownie. Do drugiej dodajemy groszek i koperek, rozdrabniamy.
Zupkę wlewamy do miseczki równocześnie pomidorową i groszkową tak, aby się
połączyły. ale nie wymieszały - to zostawmy pociechom do zabawy. Można podawać
z grzankami.
Miodek Shreka
przepis Pani Paulina
Składniki:
- Biała czekolada
- Barwnik spożywczy – zielony
- Owoce: borówki, porzeczki, agrest
Pani Ewie jeszcze raz gratuluję pomysłu na prostą w wykonaniu, zdrową i smaczną przekąskę, którą można modyfikować według własnego uznania.
bardzo ciekawe propozycje :D jednak Bluecakes pozamiatały :)
OdpowiedzUsuń