×

Brownie czekoladowe w zdrowszej wersji


  Nasz kącik kulinarny rozpoczynamy od przepisu na pyszne brownie w zdrowszej wersji. Od niedawna sprawdzam możliwości naszego nowego Multicookera Russel Hobbs, który jak się okazało sprawdza się nie tylko podczas przygotowania dań głównych, ale również różnego rodzaju słodkości.

Ciasto widoczne na zdjęciu przygotowywałam po raz pierwszy przy okazji niespodzianki urodzinowej :) Nie sądziłam, że z czerwonej fasoli może wyjść coś słodkiego ;)  Wyszło pysznie, a rodzina była zachwycona!
Składniki:
- 240 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 jajka wielkości L
- 1 banan
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- Przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier wg własnych smaków
- Odrobina esencji waniliowej lub startej laski wanilii
*W przypadku dzieci powyżej 2 roku życia, cukier można zastąpić stewią.

Polewa/Masa:
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- Jogurt naturalny (ok.3 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru

Dekoracja:
- Pokruszona granola
- Maliny
- Płatki migdałów

Fasolę odsączamy z puszki i dokładnie miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do fasoli dodajemy pozostałe składniki, łącznie z żółtkami i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość łyżką. Multicooker wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, następnie do urządzenia wlewamy gotową masę. Wyrównujemy wierzch. Wybieramy program do pieczenia ciasta i ustawiamy czas na 1 godzinę 30 minut. Na ciasto wylewamy gotową masę i równomiernie rozsmarowujemy. Całość posypujemy skruszonymi płatkami granoli, dekorujemy malinami i płatkami migdałów.
*Czekoladowe brownie można przyrządzić również w tradycyjny sposób, w piekarniku. W takim przypadku temperaturę ustawiamy na 180 stopni, a czas na 45 minut.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Dziecięce Inspiracje , Blogger