Brownie czekoladowe w zdrowszej wersji
Nasz kącik kulinarny rozpoczynamy od przepisu na
pyszne brownie w zdrowszej wersji. Od niedawna sprawdzam możliwości naszego nowego Multicookera Russel Hobbs, który jak się okazało sprawdza się nie tylko podczas
przygotowania dań głównych, ale również różnego rodzaju słodkości.
Ciasto widoczne na zdjęciu przygotowywałam po raz
pierwszy przy okazji niespodzianki urodzinowej :) Nie sądziłam, że z czerwonej fasoli może wyjść coś słodkiego ;) Wyszło pysznie, a rodzina była zachwycona!
- 240 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 jajka wielkości L
- 1 banan
- 2 jajka wielkości L
- 1 banan
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- Przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier wg własnych smaków
- Odrobina esencji waniliowej lub startej laski wanilii
- Przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier wg własnych smaków
- Odrobina esencji waniliowej lub startej laski wanilii
*W przypadku dzieci powyżej 2 roku życia, cukier można
zastąpić stewią.
Polewa/Masa:
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- Jogurt naturalny (ok.3 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru
Dekoracja:
- Pokruszona granola
- Maliny
- Płatki migdałów
Fasolę odsączamy z puszki i dokładnie miksujemy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do fasoli dodajemy
pozostałe składniki, łącznie z żółtkami i dokładnie miksujemy. Na koniec
dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość łyżką. Multicooker
wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, następnie do urządzenia
wlewamy gotową masę. Wyrównujemy wierzch. Wybieramy program do pieczenia ciasta
i ustawiamy czas na 1 godzinę 30 minut. Na ciasto wylewamy gotową masę i
równomiernie rozsmarowujemy. Całość posypujemy skruszonymi płatkami granoli,
dekorujemy malinami i płatkami migdałów.
*Czekoladowe brownie można przyrządzić również w
tradycyjny sposób, w piekarniku. W takim przypadku temperaturę ustawiamy na 180
stopni, a czas na 45 minut.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTak też smakował! :)
Usuń