Pączki na dwa sposoby - smażone twarogowo-kukurydziane i pieczone z nadzieniem owocowym
Za kilka dni Tłusty Czwartek, a my już jesteśmy przygotowani - mamy pączki - pyszne, puszyste, domowe! Nie mogłam czekać z ich przygotowaniem do ostatniej chwili, ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam pączków. Zawsze wyręczała mnie cukiernia :) W tym roku postanowiłam sama nie tylko usmażyć, ale i upiec najpopularniejszy przysmak tłustoczwartkowy, a gdyby coś poszło nie tak, to miałabym czas, żeby je jeszcze kupić. Całe szczęście wszystko się udało, a moje pierwsze pączki wyszły naprawdę pyszne! Już połowy nie ma, więc na dniach czeka mnie kolejna zabawa w kuchni :)
Przygotowałam pączki na dwa sposoby: pierwsze są pieczone - w środku mają dżem, drugie są smażone, zrobione są z mąki kukurydzianej i twarogu.
Przepisy znalazłam w bardzo starej książce kucharskiej - jak widać, dawne receptury cały czas świetnie się sprawdzają.
Zostawiam Wam przepis na jedne i drugie - są nie tylko pyszne, ale też łatwe do zrobienia.
Mini pączki z nadzieniem - z piekarnika
Składniki:
50 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3 jaja
350 g mąki pszennej
175 g miękkiego masła
szczypta soli
50 g cukru
ulubiony dżem/marmolada
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Pokruszone w misce drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy.
Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, a następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na bok.
W drugiej misce mieszamy za pomocą łyżki mąkę z cukrem i solą, a następnie dodajemy rozczyn, jaja i miękkie masło. Całość zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Stolnicę podsypujemy mąką, wyjmujemy na nią wyrośnięte ciasto, ugniatamy i formujemy placek o grubości 1-1,5 cm.
Wycinamy z niego niewielkie kola lub odrywamy kawałki ciasta formując małe placuszki. Do każdego wkładamy po pół łyżeczki dżemu lub marmolady, zalepiamy, aby dżem nie wypłynął i formujemy kulki, które później układamy w foremkach na muffinki.
Tak przygotowane pączki układamy w papilotkach na blasze, którą wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Z tego przepisu otrzymujemy pyszne, pachnące puszyste mini pączki :)
Mini pączki twarogowo-kukurydziane
Składniki:
250 g sera twarogowego półtłustego
250 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka wódki lub innego alkoholu
szczypta soli
3 jajka
70 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, które ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo: łyżeczkę wódki, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną, sól - całość miksujemy mikserem na wolnych obrotach.
Do wysokiego naczynia wlewamy olej (tak, aby w naczyniu było 4-5 cm tłuszczu), który mocno rozgrzewamy.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy z nich niewielkie kulki i wrzucamy je do naczynia z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczą, posypujemy cukrem pudrem i możemy już się delektować pysznym pączkiem :)
W tym roku po raz pierwszy robiłam pączki i jak widać nie jest to takie trudne :)
Bardzo podoba mi się opcja pączków z piekarnika, aczkolwiek smakowo wolałabym te z twarogiem :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie! nie wiem czy kiedykolwiek się odważę na domową produkcję. Na razie cały czas bazuję na kupnych ze sprawdzonych miejsc.
OdpowiedzUsuńapetyczne zdjęcia! Nie wiem czy kiedyś ja się odważę na własną produkcję. Na razie posiłkuję się kupnymi ze sprawdzonych miejsc
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o pieczonych pączkach, a przepis przedstawia się całkiem prosto. Chyba najwyższy czas wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmmmmm uwielbiam pączki! Z chęcią wypróbuje przepisy :)
OdpowiedzUsuńPączki z nadzieniem owocowym... skusiłaś mnie :D
OdpowiedzUsuńTwarogowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy, wydaje się, że sa proste w wykonaiu :) Zdjecia w papierkach od muffinek są urocze :)
OdpowiedzUsuń