3/12/2018
10
Drożdżowe króliczki z mąki jaglanej
Coraz bliżej do Wielkanocy i już zaczynam szukać inspiracji na świąteczne wypieki. Mam kilka pomysłów na wiosenne ciasto i na przystawki, a dla Was mam sprawdzony przepis na drożdżowe króliczki - idealne do wielkanocnego koszyczka!
Takie króliczki piekłam już w zeszłym roku, ale były to klasyczne bułeczki z mąki pszennej. Tym razem chcąc przemycić Julciowi choć odrobinę kaszy jaglanej, postanowiłam pobawić się mąką i dzięki temu upiekłam pyszne króliczki jaglane :)
Drożdżowe króliczki z mąki jaglanej
Składniki:
- 30 g drożdży (ja użyłam świeżych),
- 200 ml mleka,
- 100 dag mąki pszennej,
- 400 dag mąki jaglanej,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 75 g masła.
Zaczęłam od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miski wlałam ciepłe mleko, a w nim rozpuściłam drożdże i łyżkę cukru. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na bok.
W drugiej misce wymieszałam po kolei: mąkę pszenną, mąkę jaglaną, sól i jajka. Następnie dodałam rozczyn, wymieszałam i już wyrabiałam ciasto ręcznie. Na samym końcu dodałam do ciasta rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce (blisko grzejnika - ale aż tak nie trzeba :)) na godzinę.
Po tym czasie ciasto na bułeczki jest gotowe i można zabrać się za robienie bułeczek. Z ciasta odkrywamy niewielki kawałki, z których formujemy rulon. Zginamy go na pół i skręcamy króliczki, na końcu dodając ogonek.
Tak przygotowane drożdżowe króliczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnia, na środkową półkę. Pieczemy około 40 minut.
Bułeczki są pyszne same w sobie, ale z konfiturą żurawinową i ciepłym mlekiem smakują dosłownie obłędnie! Warto odłożyć przynajmniej jednego króliczka do koszyczka wielkanocnego.
To już wyższa szkołą jazdy :), na pewno pyszne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńBanalnie proste w wykonaniu! ;)
UsuńBardzo fajnie, że mąka pszenna stanowi zdecydowana mniejszość w przepisie, nie należy do zbyt wartościowych produktów. Króliczki podobają mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńI bardzo fajnie wyglądają w koszyczku! :)
UsuńNawet nie wiedziałam, że tak łatwo ulepić króliczka :)
OdpowiedzUsuńJa się dowiedziałam rok temu, jak po raz pierwszy piekłam króliczki :)
UsuńCzy myślisz że mąkę pszenną w ogóle można pominąć?, bo właśnie miałam w planie eksperyment z ciastem drożdżowym gluten free
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) Sama nie próbowałam, ale widziałam przepisy na drożdżówki z samej mąki jaglanej.
UsuńAle bym coś takiego zjadł...wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń